Via LessonUp-klas: de voor- en nadelen

Als je een les via een LessonUp-klas deelt, is er altijd een connectie tussen jou, het lesmateriaal en de leerlingen. Je weet welke leerlingen al bezig zijn geweest met de lessen. Elke leerlingen die later in de klas komt, ziet altijd de lessen die al zijn gedeeld. Je hoeft de les niet opnieuw te delen voor de nieuwe leerlingen. Daarnaast kun je via een LessonUp-klas een toets afnemen. Dit is niet mogelijk zonder gebruik te maken van een LessonUp-klas.

Uiteraard moeten leerlingen zich wel registreren en vervolgens inloggen in LessonUp, via LessonUp.app of de LessonUp app. En leerlingen kunnen dan weleens creatief worden, waardoor ze werken onder verschillende accounts.

Goed om te weten: leerlingen moeten een klascode/klassencode of een uitnodingslink hebben om zich te kunnen registreren in LessonUp. Dit is nodig met het oog op de AVG.

Geen LessonUp-klas: de voor- en nadelen

Een les delen, zonder een LessonUp-klas, via een link is snel en eenvoudig: je plakt de link in een ELO en vervolgens kunnen de leerlingen bij het materiaal. Dit gemak heeft ook een keerzijde: iedereen met de link kan zich aanmelden in jouw les. Daarnaast is deze link door leerlingen steeds opnieuw te openen. Dat is geen probleem als een leerling op hetzelfde apparaat werkt, maar als een leerling de link volgt op een ander device, is dit voor LessonUp een nieuwe leerling. Eventuele feedback die je hebt gegeven, is dan ook niet meer zichtbaar voor de leerling. En les die op deze wijze is gedeeld, wordt ook altijd in een browser geopend en niet in de LessonUp-app.

Je kunt een les delen via een LessonUp-klas én een link. Nadat je een les met een LessonUp-klas hebt gedeeld, verschijnt een link. Deze link kun je plaatsen in een ELO of ander platform (mail, sociale media). Alleen leerlingen die zijn aangemeld bij de klas (en zijn ingelogd in LessonUp) hebben toegang tot deze link.

Elke klas een nieuwe les?

Als je met parallelklassen (in LessonUp) werkt, is het niet nodig om voor elke klas een aparte originele les in Mijn LessonUp aan te maken. Tenzij je daar inhoudelijke redenen voor hebt, kun je dezelfde les direct aan een andere klas uitdelen. Een gedeelde les is namelijk al een kopie. Hiermee voorkom je een wildgroei van identieke lessen in je LessonUp-omgeving.


Heb je het antwoord gevonden?